2008 m. rugpjūčio 29 d., penktadienis

Strateginio pasekmių aplinkai vertinimo dokumentas

AB "MIESTPROJEKTAS" parengtas KAUNO RAJONO KAČERGINĖS MIESTELIO BENDROJO PLANO STRATEGINIO PASEKMIŲ APLINKAI VERTINIMO APIMTIES NUSTATYMO DOKUMENTAS mini dvi urbanistinės plėtros koncepcijas:

1-a koncepcija (ištrauka):
a) Numatomos teritorijos pagal J. Janonio gatvės perimetrą, formuojant sklypus mažaaukščių gyvenamųjų namų, visuomeninės bei komercinės paskirties objektų statyboms, (Sis sprendimas būtų įmanomas tuo atveju, jeigu pavyktų surinkti į vieną vietą sklypus, kuriems nustatyta paskirtis yra miškų ūkio, ir tų sklypų savininkai pageidauja (reikalauja) pakeisti jų turimų sklypų pagrindinę tikslinę žemės naudojimo paskirtį į kitą paskirtį).
b) Planuojamos ribotos teritorijos mažaaukščių gyvenamųjų namų statyboms link Nemuno, už jau susiformavusių Kačerginės miestelio gyvenamųjų valdų, prie naujo projektuojamo gatvių tinklo, pakeliant esamą žemės paviršiaus altitudę iki neužliejamos altitudės apie 25, 7m, esant 1proc. užliejimo tikimybei.
c) Numatomos teritorijos (arčiau Nemuno) formuojant sklypus trumpalaikiam gyventojų ir miestelio lankytojų poilsiui ir pramogoms organizuoti (sporto aikštynai, poilsio aikštelės, kempingai, stovyklavietės, moteliai ir kt. ).
d) Nemuno pakrantės sutvarkomos ir pritaikomos pėsčiųjų ir dviratininkų turizmui, paplūdimiams, upių laivybai (prieplaukai).
e) Numatomos teritorijos bendrojo naudojimo želdynams bei viešosioms erdvėms įrengti (skverai, J. Biliūno aikštė, erdvė aplink koplyčią ir pan. ).
2. 2. Siūloma keisti buvusią „Merkurijaus" stovyklos teritorijos naudojimo būdą iš komercinės paskirties teritorijos į mažaaukščių gyvenamųjų namų teritoriją su apribojimais maksimaliai išlaikyti sklype esančius
želdinius.
2. 3. Siūloma nustatyti „Žvaigždutės" stovyklos teritorijai komercinės teritorijos objektų naudojimo būdą (poilsio ir pramogų organizavimas ir pan, ).
2. 4. Siūloma nustatyti „Liepsnelės" stovyklos teritorijai mažaaukščių gyvenamųjų namų statybos naudojimo būdą,
2. 5. Siūloma nustatyti. Dobilėlio" stovyklos teritorijai komercinės teritorijos objektų naudojimo būdą (kempingai, stovyklavietės).

2-a koncepcija (ištrauka):
a) Planuojamos teritorijos mažaaukščių gyvenamųjų namų statyboms link Nemuno, už jau susiformavusių Kačerginės miestelio gyvenamųjų valdų, prie naujo projektuojamo gatvių tinklo, pakeliant esamą žemės paviršiaus altitudę iki neužliejamos altitudės apie esant 1proc. užliejimo tikimybei.
b) Numatomos teritorijos (arčiau Nemuno) formuojant sklypus trumpalaikiam gyventojų ir miestelio lankytojų poilsiui ir pramogoms organizuoti (sporto aikštynai, poilsio aikštelės, kempingai, stovyklavietės, moteliai ir
c) Nemuno pakrantės sutvarkomos ir pritaikomos pėsčiųjų ir dviratininkų turizmui, paplūdimiams, upių laivybai (prieplaukai).
d) Numatomos teritorijos bendrojo naudojimo želdynams bei viešosioms erdvėms įrengti (skverai, J.Biliūno aikštė, erdvė aplink koplyčią).
2.2. Siūloma keisti buvusią stovyklos teritorijos naudojimo būdą iš komercinės paskirties teritorijos į mažaaukščių gyvenamųjų namų teritoriją, su apribojimais maksimaliai išlaikyti sklype esančius želdinius.
2. 3. Siūloma nustatyti „žvaigždutės" stovyklos teritorijai komercinės teritorijos objektu naudojimo būdą (poilsio Ir pramogų organizavimas ir pan. ).
2. 4. Siūloma nustatyti „Liepsnelės" stovyklos teritorijai mažaaukščių gyvenamųjų namų statybos naudojimo būdą.
2. 5. Siūloma nustatyti „Dobilėlio" stovyklos teritorijai komercinės teritorijos objektų naudojimo būda (kempingai stovyklavietės).

Dokumente pažymima, kad reikšmingiausias poveikis Kauno rajono Kačerginės miestelio teritorijai, kuris gali sukelti Kačerginės visuomenės nepasitenkinimą, - tai naujų teritorijų palei J. Janonio gatvės perimetrą (I koncepcijos variantas) bei naujų kvartalų, kuriuose numatoma mažaaukštė gyvenamųjų namų statyba, komercinės teritorijos, plėtra. Šių arealų plėtra skatintų didesnę gyventojų koncentraciją šioje teritorijoje.

Iš pateikto teksto matyti, kad planuojama plėtra prieštarauja KTU Architektūros ir kraštotvarkos katedros vedėjo doc. dr. K. Zaleckio bei paveldo eksperto KTU Kraštotvarkos centro direktoriaus prof. habil dr. J. Bučo 2006-11-10 pateiktoms rekomendacijoms:
[...]gyvenamosios statybos plėtra neturėtų būti prioritetinė[...]Kačerginės miestelio[...] teritorinės ir erdvinės plėtros siūlymai[...]privalo įvertinti[...]gyvenvietės ir jos gretimybių rekreacinę reikšmę bei priimtų plėtros sprendinių galimą poveikį ne tik gretimybių aplinkai, bet ir Nemuno slėnio kraštovaizdžio vaizdingumui ir biologinei įvairovei[...]specialistai nepritaria Nemuno slėnio kraštovaizdžio natūralių (gamtinių) formų keitimui, supilant apsauginį pylimą ir urbanizuojant slėnio užliejamas pievas, miško parkų teritorijas bei rekreacinį potencialą turinčius Kačerginės miestelio miškus. Užliejamos Nemuno slėnio pievos gali būti panaudotos rekreacijos reikmėms nepažeidžiant gamtos vertybių ir nesumažinant slėnio kraštovaizdžio natūralumo[...]

Komentarų nėra: