2008 m. rugpjūčio 29 d., penktadienis

Kauno rajono savivaldybės bendrasis planas

Kačerginės miestelio bendrasis planas ruošiamas lygiagrečiai su Kauno rajono savivaldybės bendruoju planu (žiūrėti čia ir čia).

Kauno rajono savivaldybės bendrojo plano pirminėje koncepcijoje pabrėžiama, kad upių slėnių, ypač Nemuno, kraštovaizdžio ir senųjų miestelių, tarp jų ir Kačerginės, siluetų darną dar neseniai buvo galima laikyti aukščiausios, Europos lygmens, prabos. Iki dabar išliko 11 km ritmas tarp signalinių piliakalnių, įsikūrusių prie senųjų miestelių. Skaičiuojant nuo Kauno pilies: Raudondvaris (11 km); Kulautuva - Pypliai (22 km); Vilkija (33 km); Seredžius (44 km) ir t. t. Iki Rambyno. Tarpuose- neliesta, natūrali panemunių gamta. Akcentuojama, kad dabar iškilo ištisinio upių užstatymo grėsmė ir kad ryškiausiai tai juntama Kačerginės areale. Koncepcijoje Kačerginė, jos apylinkės ir Nemuno slėnis įvardijami kaip kompleksinė rekreacinė vietovė. Siūloma Kačerginę ir jos apylinkes atrinkti ir išskirti kaip turizmo ir rekreacijos centrą specializuotai raidai ir tvarkymui.

Dabar šioms vertybėms, mano galva, iškilo didžiausia grėsmė po 1990 m. Planuojama masyvi ir staigi miestelio plėtra nuo dabartinių 800 iki 3-5 tūkst. gyventojų. Ketinama visiškai užstatyti visą laisvą erdvę iki pat Nemuno, pakeliant esamą žemės paviršiaus altitudę iki 25,7 m!!! Taip būtų sunaikintas vertingas ledynmečio suformuotas kraštovaizdis, miestelis vizualiai uždarytas nuo pagrindinės dominantės- Nemuno.

Komentarų nėra: